duminică, 16 martie 2014

Interviu Tomnarella


Buburuză-ruză
 Zboară de pe frunză
Şi unde vei zbura
 Acolo mă voi mărita!

 Gărgăriţă-riţă,
 Zboară-n poieniţă,
 Şi unde vei zbura
 Acolo va fi casa mea!

Gărgăriţă riţă
 Vino la fetiţă
Vino-n palma moale
 Să te strâng mai tare

V-aţi dat seama dragi tomnarelle cine ne-a răspuns de această dată la întrebări? Sunt sigură că da, aşa că nu vă mai ţin în suspans.

Buburuza cu ghete...cum ţi-a venit ideea unui nume atât de drăguţ şi original?
   Numele a pornit de la pasiunea mea pentru buburuze, pasiune devenita in ultima perioada obsesie. Am vrut un nume dragalas, simpatic si usor de retinut, care sa te trimita cu gandul la lucruri marunte. Ulterior am constatat ca mi se potriveste din ce in ce mai bine numele, ca oamenii ma striga Buburuza si ma identifica cu magazinul prin statura (inaltime 1.54m) si prin lucrusoarele marunte pe care le colectionez. Cu toate ca la inceput a fost vorba de o buburuza, in prezent in spatele proiectului sunt eu, prietenul meu Silviu si papagalul ucenic Diṭi.
 În ghetuţele buburuzei se află de fapt...
.... un contabil in devenire(economist momentan), insa informatician in fapt. Sa ma explic mai bine: am cochetat cu pictura de cand eram mica, cu toate acestea am terminat liceul cu profil intensiv informatica si facultate de economie ( Facultatea de contabilitate si informatica de gestiune). In prezent sunt ultimul an la master in contabilitate si lucrez ca administrator al unor baze de date (deci informatica...), iar pictura si lucrul de mana au ramas pe post de hobby. Sper totusi sa il dezvolt indeajuns de mult incat de imi devina meserie.

Pasiunile tale în materie de handmade care sunt?
Daca ma refer la momentul prezent, frivolite-ul. M-a cuprins de un an de zile si nu prea imi da pace nici noapte in somn (visez navete si fire subtiiiri). Daca ma gandesc la prima pasiune si marea dragoste, atunci spun margele de nisip cusute.

Care tehnică îţi este cea mai dragă şi la care te întorci mereu şi mereu orice ai face?Spune-ne mai multe cuvinte despre ea şi care este materialul preferat cu care lucrezi. 
Cea mai draga tehnica imi este lucrul cu margele de nisip(beading). Este prima tehnica pe care am invatat-o si cea la care ma intorc cu drag indiferent de starea de spirit. Imi e de ajuns sa ma uit la margele, sa le asociez, si mintea incepe automat sa zboare. Este o tehnica destul de dificila ce solicita muuulta rabdare si ochi buni (asa cum spune mama). Imi place sa lucrez cu ac si ata(nu folosesc guta pentru ca imi da senzatia de intindere, iar ata era folosita de femeile din maramures pentru zgardanele lor) si sa folosesc in coombinatiile de culori mult alb, crem si teal.
Si totusi, iubesc si materialele textile, dantelele si broderia.




  ♥ Masa de lucru a unei buburuze cum arată? Eşti organizată când lucrezi sau te concentrezi mai bine într-un haos aparent pentru ceilalţi?
     Masa de lucru in varianta noua este ataaaat de alba si ataaat de ordonata! Intotdeauna mi-a placut ordinea si mi-au placut cutiutele. Cat mai multe si mai frumos colorate si neaparat din metal. De curand am reusit sa fac biroul la care visam de multa vreme, cu sertare pliiine cu gheme colorate si materiale asezate pe categorii. Sa nu credeti ca aranjarea ma tine mult, pentru ca in momentul creatiei scot pe masa toata paleta de culori si aleg. La final insa, totul este strans si pus la locul lui.
Mergi la târguri? Oamenii sunt deschişi către lucrurile handmade sau le privesc sceptic?
    De o buna perioada de vreme(mai exact 4 ani), merg la targurile organizate in facultatea mea. O singura data am fost la un targ in aer liber (ilh) si nu am ramas prea incantata. La targurile din facultate oamenii au fost deschisi, au cautat lucruri unice, care sa le inspire ceva anume. Cu toate acestea, si-au schimbat mult preferintele de la ani la ani. La cel in aer liber am ramas dezamagita de participanti, de faptul ca produsele noi aparute erau foarte usor copiate si aparea un aspect omogen al targului, iar oamenii erau doar in treacat. As incerca totusi sa mai merg la vara, sa vad si reactiile altor oameni din alte categorii de varsta.
Ce argumente ai folosi dacă te-ai afla în faţa cuiva care nu refuză total ideea, dar încă nu este 100% convins să poarte ceva handmade? Simţi nevoia să îl convingi sau de obicei îl laşi să treacă mai departe?
    Atunci cand ma dau exemplu pe mine, simt nevoia sa conving sau macar sa sustin lupta pana la capat. Imi place ca atunci cand am argumente sa si obtin rezultate. De cele mai multe ori, oamenii au fost convinsi de modul in care le-am vorbit de produse, despre tehnicile pe care le practic si de sufletul pus in fiecare lucrusor lucrat pana in cel mai mic detaliu.
Oferi te rugăm nişte sfaturi pentru cei, cele care s-au apucat sau ar vrea să se apuce de handmade?     Sa fie perseverente, atente la detalii si sa creeze mereu lucrusoare unice prin care sa se deosebeasca de toti ceilalti creatori. Si sa nu uite ca in fond este un artist!

         Sper că şi de această dată v-a făcut plăcere să citiţi interviul Tomnarella. Mie în mod sigur îmi place să stau de vorbă cu fiecare tomnarellă în parte.
         Până data viitoare să aveţi parte de zile frumoase şi mult spor la meşterit!
Catrinel~Şoricel

sâmbătă, 8 martie 2014

Interviu Tomnarella

         La mulţi ani tuturor doamnelor şi domnişoarelor! La mulţi ani tomnarelle mari şi mici! Să aveţi multe idei şi mult spor să creaţi cât mai multe minunăţii!

         Imaginaţi-vă multe culori, multe petice de material textil ce zboară în jurul vostru într-un dans ca cel al stolurilor de grauri ca apoi să se aşeze cuminţi una lângă alta adunate de cusături realizate perfect, într-o armonie perfectă realizând ceva minunat ce îţi fură pentru o clipă respiraţia... Ce ziceţi? Sunt destule indicii pentru a vă da seama cine este Tomnarella care astăzi ne bucură cu răspunsurile la câteva întrebări adresate de noi? Dacă nu v-aţi dat seama încă vă spunem că intervievata de astăzi este Silvia. Ca să folosim o replică devenită deja... celebră spunem Să trecem la treabă!

         ♥ Care este hobbyul tău?
Am multe hobbyuri, dar cred ca ma aflu aici pentru quilting, pasiunea mea cea mai draga. 
Sunt inginer mecanic, iar din 2007, somera fiind, am simtit nevoia de-a face ceva stand in casa. Am descoperit pe net patchworkul si quiltingul. Mi-am amenajat in mansarda casei un colt de lucru cu masina de cusut si masa de croit si asa a inceput „calatoria” mea. Intre timp coltul de lucru a acaparat toata mansarda, cu trei masini de cusut, masa mare de lucru si peticele adunate in multe, multe cutii.
         
            ♥ Ne poţi spune mai multe despre tehnica de bază în care lucrezi?
Quilting este un termen in engleza si inseamna matlasare. Quilt este o cuvertura matlasata, formata din trei straturi, material (dosul quiltului) + vatelina + patchwork  (fata quiltului). Patchworkul se obtine prin coaserea intr-un mod decorativ si armonios a mai multor petice de material divers colorate. Operatiunea de matlasare se face prin cusaturi decorative libere sau dupa sabloane, la masina de cusut sau manual a acestor trei straturi.
Tehnica quiltingului este foarte raspandita in lume, dar in Romania mai putin

         

         ♥  Ce face Silvia când nu este la maşina de cusut sau nu face ceva handmade? Spune-ne te rugăm mai multe despre tine în afară de ce ştim deja prin prisma lucrurilor frumoase pe care le faci şi le vedem pe forum?
Am mai multe hobbyuri, printre care pescuitul in apa dulce, birdwatchingul si fotografiatul, pe care incerc sa le imbin dupa posibilitati. De exemplu acum, la inceput de primavara cand se intorc pasarile calatoare le observ si am mii de poze si insemnari. Prima pasare care va reveni la mine in gradina este sturzul cantator.
Am identificat peste 40 de specii de pasari doar aici, in gradina casei de la Breaza.
La sfarsitul primaverii, impreuna cu sotul meu si Zurla (cainele nostru) plecam in Delta Dunarii, in satul Sfantu Gheorghe, unde alaturi de sculele de pescuit  car dupa mine si aparatul foto, binoclul si cartea cu determinatorul de pasari.

         ♥ Ştim că ai participat împreună cu alte doamne la un concurs internaţional la care aţi luat şi un premiu... Vrei să ne zici câte ceva despre acest lucru?
Suntem cateva pasionate de quilting, Geta, Ela, Mihaela , Ortansa, Sanda care ne-am intalnit de cateva ori, am tinut legatura si ne-am constituit in grupul  QUILT.RO. In ianuarie 2013, Geta ne-a propus proiectul ei, un quilt comun, foarte mare de 2,40x2,40m, o sfera cu efect tridimensional, „Together in a Friendship World”. Quiltul este lucrat manual in tehnica english paper piecing hexagon.
A fost o experienta extraordinara aceasta colaborare la distanta, ne-am sincronizat bine, iar in luna mai a fost gata. 
Odata trecute de preselectie, quiltul a trebuit expediat in SUA si alaturi de alte sute de quilturi participante, a castigat locul 3 la categoria quilturi de grup, la festivalul anual al Asociatiei Internationale de Quilt de la Houston (http://www.quilts.org/winners.html)

De la stanga la dreapta: Sanda, Geta, Ela, Ortansa, Mihaela si eu
Lucrarea noastra „Together in a Friendship World” premiata la Houston.
         ♥ Cum ai descoperit pasiunea ta? Mulţi încearcă cu totul şi cu totul altceva şi din greşeală dau până la urmă peste hobbyul lor cu adevărat. La tine cum s-a întâmplat?
De cusut, cos la masina de cand ma stiu, dar pasiunea pentru quilting mi-a insuflat-o Geta Grama, pe care-am descoperit-o prin siteul ei in 2007. Nu stiam nimic despre patchwork si quilting, dar i-am vazut lucrarile si atunci sotul meu a inteles ca trebuie sa-mi cumpere o masina de cusut conform indicatiilor primite de la Geta.
Din primele petice cusute am facut o fata de perna, intitulata „Nautilus”. De atunci au trecut ceva ani si zic ca m-am mai perfectionat.

         ♥ Ce anume te inspiră? Cum iau viaţă ideile?
Netul este principala sursa de informatie si inspiratie, quiltingul fiind foarte raspandit in toata lumea, in special SUA. Invat multe si prin comunicarea cu vizitatorii blogului meu , iar de curand mi-am rezervat domeniul meu inathread.ro. Cand apar idei noi, trec imediat la lucru. Inclusiv Tomnarella Handmade este o sursa de inspiratie pentru mine.
         ♥ În timp ce maşina sau mâna ta coase mintea ta ce face? La ce îţi zboară gândul?
Cand faci quilting nu prea-ti poti lasa gandurile sa zboare, trebuie sa fii acolo, sa misti lucrul sub ac si sa cosi acea cusatura continua si uniforma. Asta nu inseamna ca nu savurez fiecare etapa de realizare a quiltului si nu ma gandesc la surpriza pe care o voi face persoanei pentru care lucrez. Avand masina de cusut chiar la geam, mai tot timpul am vizitatori inaripati care-mi distrag privirea, ma incanta si parasesc brusc cusutul si iau aparatul foto, mereu pregatit undeva la indemana.
          Orice are avantaje şi dezavantaje... Care ar fi dezavantajele, dacă sunt, ale acestei tehnici? Ce sfaturi ai pentru cei ce vor să facă ce faci tu sau deja chiar fac?
Adevarul este ca acest hobby este unul costisitor, necesita timp, masini de lucru, scule, spatiu si multe materiale textile.
Daca ramanem la ideea de hobby, fara sa te gandesti la costuri, trebuie clar sa subliniez ca nu poti vinde nici macar pentru ati recupera cheltuielile. Sunt motive destule pentru care nu-ti poti vinde lucrarile oricat de reusite ar fi,  precum lipsa de cultura in acest domeniu, puterea limitata de cumparare a romanilor etc.
Daca cineva vrea sa se apuce de quilting, trebuie sa aiba multa perseverenta si sa fie cat se poate de prezent in spatiul real si virtual al quiltingului.

Sotul meu a primit de la Geta Grama aceasta poezie, chiar la prima noastra intalnire. E in limba engleza, dar nu cred ca trebuie sa o traduc.

 Ode to My Wife the Quilter - Author Unknown

She learned to Quilt on Monday,
Her stitches all were very fine.
She forgot to thaw out dinner,
So we went out to dine.

She quilted miniatures on Tuesday.
She says they are a must.
They were quite lovely,
But she forgot to dust.

On Wednesday it was a sampler.
She says stippling's fun.
What highlights! What shadows!
But the laundry wasn't done.

Her patches were on Thursday -
Green, yellow, blue and red.
I guess she was really engrossed;
She never made the bed.

It was wall hangings on Friday,
In colors she adores.
It never bothered her at all,
The crumbs on the floors.

I found a maid on Saturday.
My week is now complete.
My wife can quilt the hours away;
The house will still be neat.

Well, It's already Sunday.
I think I'm about to wilt.
I cursed, I raved, I ranted;
The maid has learned to QUILT !
         Îţi mulţumim Silvia că ai acceptat să ne răspunzi la întrebări şi ne-ai oferit plăcerea de a vedea lucruri atât de frumoase!

         Voi nu plecaţi prea departe deoarece vă ţinem la curent cu noutăţile interesante de pe forum şi curând va veni un nou interviu Tomnarella.


♥ Catrinel~Şoricel ♥

luni, 3 martie 2014

Provocare scrap nr. 10 - tagul martisor

         Tomnarellele deşi sunt legate foarte tare cu sufletul de anotimpul lor toamna, ele iubesc orice anotimp pentru că fiecare în parte oferă culori, stări, lumini, trăiri diferite care duc spre mai multă creativitate. Nu putea rămâne în anonimat tocmai primăvara, nu-i aşa?
         Anc@ a fost cea care a venit cu ideea organizării provocării cu numărul 10 bazată pe un schimb. Regulamentul schimbului este ca fetele să creeze un tag cu un martisor care trebuie sa contina obligatoriu snurul rosu si alb, sa fie realizat din carton si nu mai mic de 6cm x10 cm. Poate fi realizat in orice tehnica si bineinteles sa aiba semnătura autoarei pe spate.
         Tomnarellele hărnicuţe şi mereu dornice să facă ceva nou au acceptat provocarea şi iată ce a ieşit de data aceasta:

ELESTA
DORULET

DORULET
TIKTAKRO

TIKTAKRO
ANC@
DANA_RUSU
MUTINEL

MUTINEL
MNIKO

MNIKO
TEIUTZA

Acum toate participantele sunt foarte nerăbdătoare deoarece ştiu cui trimit tagul mărţişor, dar nu ştiu de la cine îl vor primi. Indiferent care vor fi partenerele la acest schimb suntem siguri că vor fi multe zâmbete.

         Vă dorim o primăvară minunată! Nu plecaţi prea departe căci va urma foarte curând un nou interviu Tomnarella. Cu cine? Surprizăăă! :D